Az év gluténmentes kenyere és péksüteménye - 2025
Negyedik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyarok Kenyere program keretében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft.
Díjazottak:
Friss kenyér kategória
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
- helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér
Tartós kenyér kategória
- helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
- helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér
Töltetlen pékáru kategória
- helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
- helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
- helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka
Töltött pékáru kategória
1. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
2. helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
3. helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska
Különdíjak:
· NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
· „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
· Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért
· MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin
A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza”, a Csak a Mentes Kft., a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft és a Pesti Barnabás Szakközépiskola támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.