Az Alapítvány

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program stratégiai irányítója és társszervezője a Magyarok Kenyere Alapítvány. Az Alapítvány rendkívül fontos szerepet tölt be a program életében, mivel itt összegződig mindaz a tudás és tapasztalat, amely annak további bővítéséhez, még több adományozó és adományozott csatlakozásához szükséges. Megalakulása óta a nemzeti identitásunk, hagyományaink megőrzéséért és az összetartozás erősítéséért küzd.

A program társadalmi bázisa az elmúlt években tovább erősödött, amit a felajánlók száma mellett egy másik tény is bizonyít: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) átvette a program lebonyolításának jogait, egyben a Magyarok Kenyere Alapítványt is. Szellemisége ki teljesedett azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában, hiszen az Alapítvány öt fős kuratóriumát három anyaországi és két külhoni személy alkotja.

Az Alapítvány egyik célkitűzése, hogy kárpát-medencei honfitársaink mellett a szórvány magyarságot is bevonja az adományozásba. Az ajándékozás örömén túl nemcsak társadalmi tőkét biztosít a magyar gazdaközösségnek, hanem csatornaként működhet a gazdálkodási ismeretek kárpát-medencei továbbadásában is. A mezőgazdasági, fejlesztési támogatások határon túli felhasználását ezzel együtt jelentősen segítheti az a hatalmas szakmai tudásbázis, amely a MAGOSZ-nál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál már rendelkezésünkre áll.