2014-ben hagyományteremtő céllal szervezte meg Jász-Nagykun-Szolnok megye a Magyarok Kenyere Program keretében a megyei búzagyűjtő naphoz kötődő ünnepélyt. Első évben Kenderes, majd Jászapáti, Kunszentmárton, Kisújszállás, Abádszalók, Szolnok és Törökszentmiklós adott helyszínt a megyei ünnepségeknek. Az idei évben Karcag és Mezőtúr városa a program házigazdája. A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem Program Jász-Nagykun-Szolnok megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepségét 2021. július 24.-én tartották Karcagon. A rendezvény résztvevőit Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke, a MAGOSZ megyei elnöke, Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős kormánybiztos és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, MAGOSZ elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot és a nagylelkű gazdákat méltatta F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnöke, Szilágyi László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szervezetének alelnöke, a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagykövete és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdálkodók minden évben élen járnak a gyűjtésben, az elmúlt években mindig 100 tonna feletti búzafelajánlás érkezett a gyűjtőpontokra. A megyei búzagyűjtést szimbolikusan a fogatok jelképezik. A fogatokon található búzás zsákok szimbolikusan jelképezik az adományozó településeket, járásonként. A megyei búzagyűjtő napon a Gazdakörök elnökei, képviselői a kilenc járás gazdálkodóinak, búza adományozóinak nevében a búzát ászokba összeöntötték. Nagy örömünkre szolgál, hogy Karcag város testvértelepülései is elfogadták a meghívásunkat az ünnepségre, a testvértelepülések képviselői az általuk hozott búzát beleöntötték az ászokba az összetartozás jelképeként. Az összeöntött terményt Nt. Koncz Tibor esperes úr megáldotta, majd Koltavári Attila plébános megszentelte.

Támogatóink kiemelkedő és önzetlen segítségnyújtását, adakozását megköszönve 13 lelkes támogatónk részére köszönetünk jeleként Györfi Sándor Kossuth-és Munkácsy díjas szobrászművész kisplasztikáját adtuk át a rendezvényen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöksége a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program keretében rajzversenyt hirdetett általános iskolák alsó, illetve felső tagozatos tanulói, valamint középiskolás tanulók részére „Értünk Kunság mezein Ért kalászt lengettél” – az életet adó őszi búza termesztése, kenyérkészítés, kenyérsütés témakörében, melyre nagyon sok szép pályamunka született. A rajzverseny győzteseinek járó oklevél, nyeremény, valamint különdíjak átadására az Ünnepségen került sor.

A megyei Búzagyűjtő Nap és Búzaösszeöntés ünnepség kísérő rendezvényeként megyei kézműves élelmiszeripari termelők prémium kategóriás termékeiből kiállítást és vásárt szerveztünk. A gyermekeket színes gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, szalmafonás és mini tanösvény várta.

Az Ünnepségen fellépett a szolnoki Légierő zenekar, Plósz Csilla tárogatós, Szendrey Gitta verset szavalt. Az érdeklődők az ünnepség végén Sáray Band operett és musical műsorát, valamint Kasza Tibi fellépését tekinthették meg.

A rendezvényen információs pontot működtetett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Hajdú-Bihar megyei területi felelőse, Galambos Petra, aki kiadványaikkal népszerűsítette a Hálózatot, melynek feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése. Az érdeklődők a vidékfejlesztés aktualitásairól, megjelenő pályázati lehetőségekről tájékozódhattak.

Fotós: