Búzagyűjtő nap Hajdúnánáson

A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program idén 11. alkalommal került meghirdetésre.

A búzagyűjtés Hajdú-Bihar megyében is útjára indult. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a Hajdúnánási Gazdakörrel közösen, 2021. július 3-án, a XIII. Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója keretein belül búzagyűjtő napot tartott Hajdúnánáson, a Nyakas Farm területén.

A Hajdúnánási Gazdakör szervezéséhez 36 hajdúnánási gazdálkodó csatlakozott, közel 1.600.000 forint értékű búzaadomány felajánlásával. Az adomány Papp Zsolt Györgynek, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozat elnökének került átadásra.

A rendezvényen információs pontot működtetett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Hajdú-Bihar megyei területi felelőse, Galambos Petra, aki kiadványaikkal népszerűsítette a Hálózatot, melynek feladata a vidékfejlesztésben érdekelt összes szereplő együttműködési hálózatba szervezése, így az érintett kormányzati, önkormányzati és civil közreműködő, gazdálkodó és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, információs és együttműködési hálózatba szervezése, tevékenységének összehangolása. Az érdeklődők a vidékfejlesztés aktualitásairól, megjelenő pályázati lehetőségekről tájékozódhattak.

Kiállítóként volt jelen Szabó Katalin helyi őstermelő, kistermelő, aki 2013 novemberében kezdte tevékenységét. Házi szörpöket, lekvárokat, befőtteket és fűszerolajokat készít. Termeszt, illetve Natura 2000-es területekről különféle gyógynövényeket gyűjt. A Nánási Portéka védjeggyel ellátott Katica Szörpöket hideg eljárással készíti, törekedve arra, hogy a gyógynövényekben található hatóanyagok megmaradjanak. Termékei népszerűek, kedveltek. A rendezvény résztvevői, látogatói szívesen kóstoltak a kínálatból, a minőséget, ízvilágot dicsérő szavakkal illették.