Búzaösszeöntés a történelmi Magyarország közepén

Június 29-e a hagyomány szerint az aratás kezdete. Ezzel párhuzamosan a program keretében is megindul a gyűjtés. A gazdák 2020-ban országszerte 89 magyarországi és több tucat külhoni gyűjtőponton adhatták le terményadományaikat.

Eközben komoly erőforrásokat megmozgatva zajlott a július 31-ei Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepének, az éves programsorozat legnagyobb szabású rendezvényének előkészítése. A járványhelyzet miatt az utolsó pillanatig kétséges volt az esemény megtartása, azonban a szimbolikusan a történelmi Magyarország földrajzi középpontjában megtartott rendezvény végül minden várakozást felülmúló sikerrel zárult.

Szarvas városa és Békés megye kiváló házigazdája volt az ünnepségnek, ahol Magyarország valamennyi megyéjének és a 15 határon túli partnerszervezetnek köszönhetően az elszakított országrészek egy-egy zsák búzája vegyült szétválaszthatatlanul egybe. A termény ökumenikus szertartás keretében történő megszentelése alkalmával a kenyér egyéb összetevői, a búza, illetve a liszt mellett szerepet kaptak a Felvidékről érkezett kovász, a parajdi só és a Tisza forrásának vize. Az összeöntött búza látványőrlésére az ország egyetlen működőképes szárazmalmában került sor.

A helybéli és kárpátaljai művészek közreműködésével lezajlott esemény díszvendége Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, mellette megtisztelte jelenlétével és gondolataival Nagy István agrárminiszter, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője is. Az élő közvetítésnek köszönhetően a rendezvényt a világ minden pontjáról követhették az érdeklődők.

„Akinek van öntudata, az soha nem gyökértelen, akinek
van önbizalma, az soha nem terméketlen, aki önmaga
ura, és akinek nemzete önrendelkezéssel bír, az a
prédalesőkkel szemben mindig meg tudja védeni azt,
ami az övé, és annak elvetett magvai mindig jó földbe
hullanak.”

Kövér László