Kárpát-medence Aratókoszorúja ismét a Bazilikában

Államiságunk ünnepe, augusztus 20. egyben az Új Kenyér ünnepe is. Bár a hagyományos ünnepi körmenet a koronavírus járvánnyal összefüggő korlátozások miatt 2020-ban elmaradt, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői a Nemzeti Összetartozás Évében különösen fontosnak tartották az aratókoszorú kiállítását.

A mérete mellett népművészetileg is egyedi alkotásnak minősülő, míves búzafüzér ugyanis a magyar közösség összetartását szimbolizálja: sok száz éves hagyományokat követve, zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve Kárpát-medence és a világ szorosan hozzátartozó magyarságát, honfitársaink és a gazdák közötti összefogást, egységet.

A Magyarok Kenyere Alapítvány és a Magosz képviseletében Jakab István elnök, az Országgyűlés alelnöke, a NAK nevében pedig Szólláth Tibor Hajdú-Bihar megyei elnök, Hajdúnánás polgármestere adta át ünnepélyes keretek között a népművészeti alkotást augusztus 12-én Snell György püspöknek, a Szent
István Bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.

A püspök a koszorú átvételét követően megáldotta az alkotást, a magyar gazdákat és kezük munkáját, amelynek köszönhetően kenyér kerülhet a nélkülözők és minden magyar ember asztalára. A szentélyben sajtónyilvánosan elhelyezett alkotás minden látogató számára megtekinthető volt, egészen szeptember végéig.

„Mert magától terem a föld, először füvet, azután
kalászt, azután teljes búzát a kalászban. Mihelyt pedig
a gabona arra való, azonnal sarlót ereszt rá, mert az
aratás elérkezett.”

Krisztus példázatai