A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program keretében a Nemzeti Újrakezdés Évében, 2021-ben is összefogtak a magyar gazdák, hogy adományaikkal segítsék a rászorulókat. A magyarországi és a határon túli magyarlakta területek több ezer gazdálkodója által felajánlott búzát jelképesen Ópusztaszeren öntötték össze, augusztus 6-án. A rendezvény a program egyik kiemelkedő éves eseménye, amelyet idén mintegy 6-700 gazdálkodó, és számos közéleti személyiség tisztelt meg a jelenlétével.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egy évtized alatt – a trianoni országhatárokat átlépve és kontinensnyi távolságokat áthidalva – a világ magyarságának közös ünnepévé emelte a kezdeményezést.

A rendezvényen a 19 magyarországi megye és a határon túli térségek képviselői szimbolikusan összeöntötték az adománybúzát, melyet – áldást, szentelést követően – jelképesen megőröltek a színpadon, előállítva a program idei évi első lisztjét. Az ünnepségre – a történelmi helyszínhez hűen – az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: a kovász a délvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától.

A nagy médiaérdeklődéssel kísért ünnepségen – amelyet az élő közvetítésnek köszönhetően az egész világon követhettek az érdeklődők, felszólalt Kertész Péter, a házigazda Emlékpark ügyvezető igazgatója, Papp Zsolt (Agrárminisztérium) és Szalay-Bobrovniczky Vince (Miniszterelnökség) helyettes államtitkárok Magyarország Kormánya részéről, a szervezők képviseletében Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka, egyben a Magyarok Kenyere Alapítvány külhoni kuratóriumi tagja, Győrffy Balázs NAK elnök és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Díszvendégként Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az agrártárca miniszterhelyettese mondott ünnepi beszédet.

A szervezők a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal (MNVH) létesített megállapodásnak megfelelően meghívták a területi referenst és az MNVH vezetőit, valamint 5+1 standot biztosítottak a rendezvényen a tájékoztató szolgáltatás biztosítására, illetve a helyi termékek, kapcsolódó hagyományok bemutatására. Az MNVH, a Magyar Pékszövetség és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete mellett a következő kiállítók jelentek meg:

  • Kiss Betyár: termelői készítésű húsáru Földeákról
  • Dani János juhász: Bogárzói juhgomolya kézműves termékek Makó-Bogárzóról
  • Kovácsné Felföldi Regina: szörpök Hódmezővásárhelyről

A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tart, Magyarországon 96, külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát pedig anyaországi és határon túli magyar malmokban őrlik majd meg. A gabona mellett pénzadományokkal, illetve a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is hozzá lehet járulni a program további sikereihez és nemes céljaihoz.

Fotós: Demeter Dávid