“A magamfajta hagyománytisztelő ember némi gyanakvással szemléli azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja az úgynevezett hagyományteremtés. Hiszen tudjuk, a hagyományok legfontosabb próbája az idő. Szokásokat, tradíciókat különben sem lehet csak úgy kitalálni: azok kialakulnak. Vannak azonban kivételek: azok a kezdeményezések, amelyek a hagyományban nem a múlt tüzének hamuját piszkálják, hanem magának a tűznek a megőrzését tekintik célnak. Ilyen kezdeményezés volt a Magyarok Kenyere is tizenegy évvel ezelőtt.

Mára pedig hagyomány lett! Egyre bővülő, izmosodó hagyománya a magyar gazdáknak, hogy augusztus 20-ra Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, és megsütik az ünnepi kenyeret. És ami ennél szinte fontosabb: a megmaradt lisztet jótékony célokra ajánlják fel.

A Magyarok Kenyere program erénye éppen ez: nemcsak az új kenyér ünnepének nagyon szép hagyományát ápolja, de a segítés és szolidaritás ősi erényét is gyakorolja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség büszke partnere a kezdeményezésnek, ahogyan mindazok az erdélyi, székelyföldi gazdák is, akik nagy lelkesedéssel csatlakoztak ehhez. Hiszen mi lehetne felemelőbb érzés, mint az, hogy munkáddal rászorulókat segítesz – legyenek ők gyermekek vagy idős, beteg emberek.”

Kelemen Hunor

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke