Magyarok Kenyere Aratókoszorú Átadás 2023

Isten gondviselő tekintete oltalmazza a magyar gazdákat

Közel egy hónapon át fonták az „Aranyszalma városában”, Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült Aratókoszorút, melyet ma a magyar gazdák összefogásának jelképeként ünnepélyes keretek között helyeztek el a Szent István Bazilikában.

A Magyarok Kenyere program keretében 2018. óta hagyományos és kiemelt programelemmé vált a magyar gazdák összefogását jelképező, az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból egy méreteiben monumentális, egységes, közös aratókoszorúnak a megfonása, mely – a 15 millió búzaszem és a kenyér mellett – szintén a magyarság összetartozásának ékes szimbóluma.

Az idei mintegy 160 cm széles és 200 cm kerületű aratókoszorú díszes delegációval érkezett: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Szólláth Tibor, a NAK országos alelnöke, Nagyné Legény Ildikó a MAGOSZ Gazdasszony tagozatának elnöke, Nagy Sándorné Julika népi tárgyalkotó iparművész, Bata Sándorné, Pongor Gábor Lászlóné, hajdúnánási szalmafonó asszonyok, Berencsi Mária a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője és Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője mutatták be és helyezték el a budapesti Szent István Bazilikában.

„Az aratókoszorúval fejezzük ki a köszönetünket minden magyar gazdának, akik a kockázatokat vállalva idén is megküzdöttek a termésért.” – fogalmazott Jakab István, egyben hangsúlyozta: „megkülönböztetett tisztelettel köszönjük meg az adományozó gazdáknak a támogatást és az aratókoszorúval fejezzük ki hálánkat a magyar emberekért és a hazáért tett alázatos szolgálatukért.”

Az aratókoszorút a Szent István Bazilika az újonnan kinevezett plébános helyettese, Dr. Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, malmokra, pékekre és az asszonyokra, majd a könyörgést követően mondott áldást az aratókoszorúra, mely október végéig megtekinthető lesz a Bazilika szentélyében, és az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenetben is.

Az aratókoszorút kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok, kalászok díszítik. Fő alkotórésze az „Isten szeme”, mely a teljesség, az egység, a harmónia, egyben az Isten gondviselő oltalmának kifejezője. A 17 db elem is kifejező, hiszen ez a kitartás száma, mely az együttérzést, a felelősséget, a lelki tudatosságot és a bölcsességet szimbolizálja és magában hordozza a nehézségeken való felülemelkedés üzenetét.

Fotós: NAK MK/Demeter Dávid

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük